Filozófiám

A XXI. században a krónikus betegség nem sorscsapás többé, hanem egy olyan kihívás vagy feladat, amit segítséggel, megértéssel megfelelő életmódváltással életünk részévé tehetünk, kontrollálni tudunk, az életminőség lehetséges fenntartása mellett megtanulhatunk együtt létezni vele.

A korai felismerés és kezelés nemcsak azért fontos, mert kevesebb tünettel jár, hanem enyhébb panaszok esetén a tanulási folyamat korán megkezdődhet: megismerhetjük testünk-lelkünk jeleit, megtanulhatjuk értelmezésüket és megtanulhatjuk ezáltal azt is, hogy mikor kell orvoshoz fordulnunk, mikor kell segítséget igénybe vennünk.

Úgy látjuk, hogy ma már kimondható, hogy nemcsak a gének hanem a gének közti kapcsolatok, illetve azok aktivációja is meghatározza azt, hogy milyen betegség alakul ki, és pontosan milyen tünetekkel jelentkezik. Mindez olyannyira jellemző az egyénre, hogy a betegségre speciális gyógyszeres kezelést, speciális életmódterápiát, tréninget, diétát és nem utolsó sorban pszichés támogatást lehet bevezetni.

A hatékony kezelés nemcsak az alapbetegség, hanem a társbetegségek, az élethelyzet, az életcélok figyelembevételével kell, hogy történjen. Ebben segítségünkre van az egyre fejlődő precíziós vagy személyre szabott medicina és a technológiai forradalom is.

A hozzám fordulókat abban szeretném megerősíteni, hogy jól lehet tüdő- vagy alvásbetegség miatt fordul hozzánk, de gyógyítás központjába az egész embert helyezzük.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Üzemelteti a WordPress.com.